Razlika med Jamonom (španskim pršutom) in Paleto (plečko)

Ko izbiramo Jamon, se srečamo tudi s ponudbo Palete ali plečke, špaleta… Paleta (svinjsko pleče) in Jamon (španski pršut) sta si podobna in hkrati zelo različna. S prostim očesom ju zlahka zamenjamo, če nismo poznavalci. Seveda je vrsta značilnosti, po katerih lažje prepoznamo in ločimo (pršut) Jamon od Palete (plečke).

Osnovna razlika je, da sta narejena iz različnih delov prašiča – Jamon iz zadnjih nog iberskega prašiča, paleta iz prednjih (od tu tudi naziv prednja noga ali paleta). Druge razlike podajam v nadaljevanju.

Osnovne razlike med Paleto in Jamonom

Osnovne razlike med Paleto in Jamonom

PALETA ali JAMON

V nadaljevanju so podrobneje opisane razlike med plečko (paleto) in španskim pršutom (Jamon) glede osnovnih parametrov, ki dodatno pomagajo pri ugotavaljnju osnovnih značilnosti in razlikovanju.

VELIKOST

Palete so manjše, krajše, ožje in seveda lažje, kar pomeni manj mesa na njih, kot je na stegnu Jamona (pršuta).

CENA

Paleta je cenejša, saj je manjša in ima manj mesa, tehta med 4 kg in 6 kg. Jamon pa tehta med 6 kg in 9 kg in je zato dražji. A ko primerjamo ceno/kg čistega mesa, razlika ni tako velika. Okvirna cena za paleto 5J 4,5 kg je 170€, za Jamon 5 J teže 7,5kg pa 570€.

ČAS ZORJENJA

Izhaja iz velikosti obeh kosov. Paleta ali pleče je manjše, debelina mesa do kosti tanjša, zato se palete iz 100% iberskih prašičev, hranjenih z želodom, sušijo najmanj 20 mesecev. Jamoni se sušijo najmanj 36 mesecev, kar prinaša tudi organoleptične razlike.

KOLIČINA MAŠČOBE

Paleta ima manjšo količino zunanje maščobe kot Jamona (pršuta).

OBLIKA KOSTI

Poznavanje oblike kosti je nujna za učinkovito rezanje tako palete kot pršuta. Kost palete je v obliki črke S, kost Jamona v obliki črke T.

PALETA - kosti

PALETA – kosti

JAMON kosti

JAMON kosti

OKUS

Paleta ima močneji okus od pršuta, ki ima bolj umirjen okus poln odtekov in slasti.

V obeh primerih priporočam prijavo na delavnice skupinske ali individualne (objava terminov bo na voljo februarja 2023).

ORGANOLEPTIKA

Vse zgoraj navedene razlike prinašajo neizogibno razlikovanje med okusom prednje (Paleta) ali zadnje zorjene noge oziroma pršuta Jamona, saj brbončice zaznajo tudi najmanjše razlike. Kdor se prvič sreča s paleto, morda tega ne bo zaznal, vendar se okus palete in Jamona (pršuta) zelo razlikuje. Okus palete je intenzivnejši od Jamona. Moč okusa je posledica bližine zunanjega roba mesa kosti in manjši maščobni prisotnosti ter infiltriranosti. Jamon prašiča, ki je bil hranjen z želodom ima nasprotno bolj blag okus, zaradi dobro infiltrirane sijoče maščobe (marmoriranost) ter zaradi velikosti stegna in večje oddaljenosti zunanjega roba mesa od kosti. Zato je ta okus bolj umirjen, poln odtenkov, lagoden in slasten.

PALETA prednja stran

PALETA prednja stran

PALETA zadnja stran

PALETA zadnja stran

Vendar vse te razlike ne pomenijo, da je paleta boljša ali slabša od Jamona (pršuta). Prav tako so lahko palete označene z Zaščiteno oznako porekla (ZOP), v kolikor preverijo vse kriterije in zahteve, kar potrdijo člani pristojne komisije ali konzorcija. 

JAMON prednja stran

JAMON prednja stran

JAMON zadnja stran

JAMON zadnja stran

Težko se je odločiti le na podlagi zapisanega, kateri kos zorjenega iberica je boljši – paleta ali jamon, saj sta oba kakovostna in vrhunska. Izbira je bolj stvar osebnega okusa. Najenostavneje je dvome razbliniti, tako da okusimo rezine obeh nog istega proizvajalca in se šele nato odločimo za nakup glede na lastno všečnost.

Pri meni se v kleti najde vedno 5 do 7 vrhunskih iberskih palet in pršutov, za več informacij mi samo napišite sporočilo ali mi pokličite.

Pokličite za več informacij na +386 40 755 337 ali pišite na gustare@memon.si.