Serviranje: od 15 do 20 stepeni
Kozarec: univerzalni
Dekantiranje: 30 min
Shramba v kleti: 5 do 10 let
Minister za zdravje opozarja. Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju.
Cabernet franc, ki ga priporočam in predstavim kot uglašeno spremljamo pršutu, je primeren za staranje. Pri tem sicer izgubi sortnost, a pridobi plemenitejši značaj in nežnejše vonjave po zrelih sadežih. Njegove kisline so srednje visoke, je taninsko neizrazito in srednje polno do polno vino.
Največ ga pridelajo v Franciji v dolini Loare. Nam bližje vinske regije in območja izvrstnih vrst vina cabernet franc sta Furlanija in Toskana v Italiji ter regija Villany na Madžarskem, ki postaja njegova druga domovina in bo gostila prvo svetovno ocenjevanje cabernet franca kot čistega sortnega vina. Po njegovi pridelavi sta znana tudi severovzhod Hrvaške in hrvaška Istra. Zelo dober cabernet franc pridela tudi kar nekaj srbskih vinarjev in seveda odlični pridelovalci v Goriških brdih in Vipavski dolini, kjer jih je največ.
Najbolje je vino hraniti v temnem, rahlo vlažnem prostoru, da se plutovina ne izsuši in na temperaturi med 10 °C in 17 °C. Ker vsakdo nima take kleti je idealna rešitev za hranjenje (staranje ) kot tudi za redno uporabo, vinska vitrina z nastavljivo temperaturo za različne stile vina. Za meni ljub Cabernet Franc, priporočam 16 °C, saj je prava temperatura ključ do popolne postrežbe, namreč vino se s temperaturo spreminja in se pri nizki temperaturi ne odpre, pri previsoki pa začutimo zatohlost. Na strežbo se pripravimo tako, da imamo vse potrebno pri roki, v primeru rdečega vina starejšega letnika, to pomeni mise en place (delovni prostor) za postopek dekantiranja če je le to potrebno.
Pred postrežbo morajo gostje imeti na mizi ustrezne kozarce. Sledi predstavitev steklenice vina gostu ki je vino naročil, tako da se mu pri predstavi ime vina, stopnjo neprevretega sladkorja, letnik, ime pridelovalca in vinorodni okoliš. Nato vino s ustreznim odpiračem odpremo in celoten čas izkoristimo za pripovedovanje zgodb o vinu. Naročniku z njegove desne strani po preverbi zamaška natočimo majhno količino vina, da gost potrdi ustreznost izbora. Nato po vrstnem redu slavljenec, ženske, moški in na koncu naročniku natočimo vino.
Če vas zanima nakup opreme ali pa bi se radi pred nakupom posvetovali, me kontaktirajte.
Jagoda
Malina
Paprika
Zemlja
Čili
Jagoda
Malina
Paprika
Zemlja
Čili
Serviranje: od 15 do 20 stepeni
Kozarec: univerzalni
Dekantiranje: 30 min
Shramba v kleti: 5 do 10 let
Minister za zdravje opozarja. Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju.
Cabernet franc, ki ga priporočam in predstavim kot uglašeno spremljamo pršutu, je primeren za staranje. Pri tem sicer izgubi sortnost, a pridobi plemenitejši značaj in nežnejše vonjave po zrelih sadežih. Njegove kisline so srednje visoke, je taninsko neizrazito in srednje polno do polno vino.
Največ ga pridelajo v Franciji v dolini Loare. Nam bližje vinske regije in območja izvrstnih vrst vina cabernet franc sta Furlanija in Toskana v Italiji ter regija Villany na Madžarskem, ki postaja njegova druga domovina in bo gostila prvo svetovno ocenjevanje cabernet franca kot čistega sortnega vina. Po njegovi pridelavi sta znana tudi severovzhod Hrvaške in hrvaška Istra. Zelo dober cabernet franc pridela tudi kar nekaj srbskih vinarjev in seveda odlični pridelovalci v Goriških brdih in Vipavski dolini, kjer jih je največ.
Najbolje je vino hraniti v temnem, rahlo vlažnem prostoru, da se plutovina ne izsuši in na temperaturi med 10 °C in 17 °C. Ker vsakdo nima take kleti je idealna rešitev za hranjenje (staranje ) kot tudi za redno uporabo, vinska vitrina z nastavljivo temperaturo za različne stile vina. Za meni ljub Cabernet Franc, priporočam 16 °C, saj je prava temperatura ključ do popolne postrežbe, namreč vino se s temperaturo spreminja in se pri nizki temperaturi ne odpre, pri previsoki pa začutimo zatohlost. Na strežbo se pripravimo tako, da imamo vse potrebno pri roki, v primeru rdečega vina starejšega letnika, to pomeni mise en place (delovni prostor) za postopek dekantiranja če je le to potrebno.
Pred postrežbo morajo gostje imeti na mizi ustrezne kozarce. Sledi predstavitev steklenice vina gostu ki je vino naročil, tako da se mu pri predstavi ime vina, stopnjo neprevretega sladkorja, letnik, ime pridelovalca in vinorodni okoliš. Nato vino s ustreznim odpiračem odpremo in celoten čas izkoristimo za pripovedovanje zgodb o vinu. Naročniku z njegove desne strani po preverbi zamaška natočimo majhno količino vina, da gost potrdi ustreznost izbora. Nato po vrstnem redu slavljenec, ženske, moški in na koncu naročniku natočimo vino.
Če vas zanima nakup opreme ali pa bi se radi pred nakupom posvetovali, me kontaktirajte.
Jagoda
Malina
Paprika
Zemlja
Čili
Jagoda
Malina
Paprika
Zemlja
Čili
Serviranje: od 15 do 20 stepeni
Kozarec: univerzalni
Dekantiranje: 30 min
Shramba v kleti: 5 do 10 let
Minister za zdravje opozarja. Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju.
Zoran Memon,
Prosciutto Connoisseur, certificirani rezalec pršutov in sommelier I. stopnje.
Lesno Brdo 2c, 1354 Horjul
e: gustare@memon.si
t: +386 40 755 337