Cabernet Franc

04. DECEMBER je dan CABERNET FRANCA (CF), v moji kleti so poleg pršutov in jamonov skoraj vsi slovenski sortni Cabernet Franci (CF).

Prvo praznovanje, imenovano tudi dan Cab Franca, je potekalo leta 2015, vendar se je vse začelo v jugozahodni Franciji nekje v 17. stoletju z ljubeznijo kardinala Richelieuja do določenega modro-črnega grozdja. Tako zelo ga je imel rad, da je prevažal cepljence trte iz Bordeauxa v dolino Loare. To jagodičevje tam od takrat raste in uspeva. Danes je Cabernet Franc ena bolj razširjenih sort grozdja na svetu. V spomin na zapuščino kardinala Richelieuja praznujemo dan Cabernet Franca 4. decembra – na obletnico njegove smrti. Brez njegove strasti do grozdja bi svet ostal brez Cabernet Franca.

Oče Cabernet Sauvignona

A to še ni vse. Če ne bi bilo Cabernet Franca, tudi Cabernet Sauvignon-a ne bi imeli. Analiza DNK je dokazala, da se je Cabernet Sauvignon ‘rodil’ po naključni kontaminaciji med Cabernet Franc -om in Sauvignon Blanc-om. Tako lahko mirno rečemo, da je Cabernet Franc očetovsko vino Cabernet Sauvignon-a.

Značilnosti Cabernet Franca

Cabernet Franc je med tremi najboljšimi sortami grozdja, ki se danes gojijo za proizvodnjo Bordojca. Vinificiramo ga lahko samostojno ali mešamo z Merlotom in Cabernet Sauvignon-om na področju Bordeaux-a. Vina Cabernet Franc imajo nežne sladko-slane okuse in vsak požirek ima okus po zeliščih in poprovi zemeljski noti. Vina so tudi aromatična z rdečimi sadnimi vonji po jagodah, malinah, češnjah in paradižniku. Ker ima vino srednje visoko kislino, je tudi prijetno osvežujoče. Z leti je Cabernet Sauvignon res prevladoval v industriji, a tudi Cabernet Franc končno dobil svoj zaslužen dan v letu.

Cabernet Franc v Sloveniji in v soseski

Slovenija ima v Vipavski dolini in Goriških Brdih vrhunske pogoje za pridelavo Cabernet Franca, vendar ga ni veliko, a jaz ga obožujem zato ne manjka ob rezanju pršuta, prosciutta ali jamon.

Nam sosednji Friuli in področja Toscane ter Veneta so tudi poznana po Cabernet Francu.
Vsekakor pa ljubitelji te zvrsti morate vsaj enkrat v dolino Loare in tudi v nam zelo bližnji madžarski Villany, kje je letos sploh prvič potekalo svetovno ocenjevane CF jev pod imenom The first Franc contest of the world. Tudi v teh regijah so pršuti vedno poleg.

Poskusite Cabernet Franc ob pršutu

Na zdravje, jaz odprem danes en briški Cabernet Franc vinarja Constantini in Ferjančiča Vipavskega ter obvezno načnem kak pršut.

Za več informacij pokličite na +386 40 755 337, pišite na gustre@memon.si ali kliknite na Memon Prosciutto e Vino CF

Zoran Memon