Jamón – del mediteranske prehrane

Vsi mediteranski pršuti in še posebej Jamón Ibérico so bistveni del sredozemske prehrane, saj je to zelo koristen in zdrav prehranski izdelek. Razne študije kot tudi nedavna, ki jo je izvedla bolnišnica Ramón y Cajal v Madridu, dokazujejo, da gre za izdelek, ki ne redi in ne zvišuje holesterola ter ne poviša krvnega tlaka.

Trigliceridi so vrsta maščob, ki se nahajajo v številnih živilih, vključno s pršutom. Trigliceridi so sestavljeni iz glicerola in treh maščobnih kislin ter so glavni vir energije za telo. V pršutu so trigliceridi prisotni v maščobi. Količina trigliceridov v pršutu je odvisna od več dejavnikov:

  • pasma prašiča
  • prehrana prašiča
  • način priprave in obdelave pršuta ter
  • drugi dejavniki

Uživanje Jamóna zmanjšuje raven slabega holesterola v krvi

Pršut lahko vsebuje različne ravni maščob, odvisno od različnih delov, kot so mast, mišično tkivo in vezivno tkivo.

Pri španskem Jamónu, na primer, lahko najdemo tako nasičene kot nenasičene maščobe, vključno z oleinsko kislino, ki je mononenasičena maščobna kislina. Oleinska kislina je lahko prisotna v večjih količinah in se pripisuje pozitivnim zdravstvenim učinkom, kot je zmanjšanje ravni slabega holesterola v krvi.

Pomembno je upoštevati, da je pršut bogat vir maščob, zato ga je treba uživati zmerno, v okviru zdrave in uravnotežene prehrane. Pri izbiri pršuta je priporočljivo izbrati kakovostne izdelke, ki so pridelani iz kakovostnega mesa prašičev, hranjenih s kakovostno prehrano, kar lahko vpliva na kakovost in sestavo maščob v mesu.

Jamon de Bellota Iberico Castro y Gonzalez

Jamon de Bellota Iberico Castro y Gonzalez

Jamon de Bellota 100% Iberico Sanchez Romero

Jamon de Bellota 100% Iberico Sanchez Romero

Pata Negra

Še posebej pa uživanje Jamón de Bellota 100% Iberico (Pata nega), kjer so prašiči v prosti reji in na koncu hranjeni z želodom, pomaga zniževati raven holesterola in izboljšuje naše zdravje ožilja. Zato ga priporočamo vedno, ob ohranjanju ravnovesja z drugimi koristnimi izdelki sredozemske prehrane, kot so sadje, zelenjava, ribe, vino in ekstra deviško olivno olje.

Pata Negra - najboljši španski pršut

Pata Negra – najboljši španski pršut

Iberski prašič hranjen želodom

Iberski prašič, hranjen z želodom, ima zaradi svoje genetike in prehrane veliko količino enkrat nenasičenih maščobnih kislin, kar poudarja visoko vsebnost oleinske kisline, ki zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

Poleg tega je Jamón Iberico de Bellota živilo, bogato z vitaminoma B12 in B1 ter vsebuje veliko beljakovin, kar zagotavlja velike koristi v stopnjah razvoja mišic in je tudi zato zelo  pomemben izdelek v sredozemski prehrani. 

Cabernet Franc in Iberski Jamón

Nazadnje lahko sklepamo, da bomo z Iberskim Jamón-om postreženim s siri z geografskimi označbami in kančkom ekstra deviškega oljčnega olja, ter kozarcem odličnega Cabernet Franca v pravi meri in brez zlorabe, pridobili mešanico spektakularnih in izvrstnih okusov obenem pa še izboljšali naše zdravje.

Pokličite me za ponudbo Jamón- ov in Cabernet Franca. Vedno na zalogi Jamóni Castro y González, 5J, MIO, MONTE NEVADO, SÁNCHEZ ROMERO CARVAJAL in še mnogi drugi.

Paleta de Bellota 100% Iberico

Paleta de Bellota 100% Iberico

Paleta de Bellota 100% Iberico

Paleta de Bellota 100% Iberico

Pokličite za več informacij na +386 40 755 337 ali pišite na gustare@memon.si