Culatello di Zibello je najbolj cenjena mesnina padske nižine. Narejen je še vedno obrtniško, kot pred stoletji, izključno v zimskih hladnih mesecih, ko se v nižino okoli reke Pad spusti in zadrži megla. Zato ima tudi vzdevek “aroma dela nebbia” – okus megle. Kralj med suhomesnatimi izdelki V okolici Parme narejena posebnost med suhomesnatimi izdelki
Posebno okusen in cenjen je španski pršut – Jamon zorjen v Španiji, narejen od prašiča mangalice gojene na Madžarskem. Z imenom mangalica pri nas in v naši soseščini največkrat opisujemo kodrastega, kot v gost volnen pulover odetega prašiča iz slavonskih, vojvodinskih ali madžarskih ravnic. Čeprav je imen zanj veliko več in bi nekateri pripisali pasmo
Ko izbiramo Jamon, se srečamo tudi s ponudbo Palete ali plečke, špaleta… Paleta (svinjsko pleče) in Jamon (španski pršut) sta si podobna in hkrati zelo različna. S prostim očesom ju zlahka zamenjamo, če nismo poznavalci. Seveda je vrsta značilnosti, po katerih lažje prepoznamo in ločimo (pršut) Jamon od Palete (plečke). Osnovna razlika je, da sta
04. DECEMBER je dan CABERNET FRANCA (CF), v moji kleti so poleg pršutov in jamonov skoraj vsi slovenski sortni Cabernet Franci (CF). Prvo praznovanje, imenovano tudi dan Cab Franca, je potekalo leta 2015, vendar se je vse začelo v jugozahodni Franciji nekje v 17. stoletju z ljubeznijo kardinala Richelieuja do določenega modro-črnega grozdja. Tako zelo